Hopp til innholdet

Brannbilkjennskap

Det å kjenne til sin egen brannbil er svært viktig. Ofte må en ha utstyr raskt fremme for å fungere i en situasjon. Dette kan være alt fra en vannflaske til en lett filtermaske til et pulverapparat. En kan tenke seg at det å kjenne til hver enkelt lille gjenstand ombord en svær lastebil er umulig, men det kommer seg om du gir det litt tid og øvelse.

Det anbefales at to og to går sammen i makkerpar og spør den andre om å finne et objekt på bilen, og ta dette frem. Om en gjennomfører en slik lek / øvelse flere ganger, begynner man å ha en grei forståelse for hvor ting er plassert. Dette må også vedlikeholdes.

I tillegg bør en også gå igjennom utstyr når en tar daglig kontroll på bilen. Og ikke minst prøve utstyret for å holde kunnskapen ved like når det gjelder stiger, monitor, kamera og det som ellers er.

Er du sjåfør på brannbil bør du også kjenne til bilens kapasitet. Dette omfatter driftssystemet, pumpesystemet, og størrelse med tyngde. Stikkord er firehjulsdrift, måleapparat, vannkapasitet, slukkekraft, vedlikehold og det juridiske med å kjøre en så tung bil på offentlig vei.

Flyplass-brannbiler er ofte tyngre enn kommunale brannbiler.